Балкан

Българското правителство вярва, че Русия ще размисли за транзита на газ през хъб Балкан – ВИДЕО

Правителството вярва, че Русия ще размисли по въпроса за пускането тръба от „Турски поток“ към България и ще използва бъдещия газов хъб „Балкан“. Това стана ясно от отговорите на вицепремиера Томислав Дончев пред депутатите по време на днешния блиц контрол в Народното събрание.

Можем и без руския газ

В това е категоричен Томислав Дончев, но призна, че проектът ще бъде много по-атрактивен от финансова гледна точка ако през хъба минава и газ от Русия през Черно море.

По думите му, за България от основна важност е да запази ролята си на транзитьор на газ за Европа, тъй като това носи не само икономическа изгода, но и е стратегически въпрос.

Преди няколко дни от „Газпром“ заявиха, че страната ни ще бъде заобиколена при доставките на руски газ към Европа и той ще се транзитира през Гърция.

Томислав Дончев: „Всеки който има желание да работи с нас ще има тази възможност. Полза от хъба ще има за всеки, включително за Русия. А, до колкото ми е известно никой не бяга от очевидни ползи.“

Томислав Дончев припомни, че страната ни е направила покана на Русия за тристранна среща с ЕК по енергийните въпроси и най-вече за бъдещето на газовия хъб у нас.

Хъбът не е компенсация за „Южен поток“

Газовият хъб „Балкан“ не е мислен като вид компенсация или опит да се действа по план Б заради спирането на Южен поток, обясни вицепремиерът. „Това е съвсем друг вид платформа, не говоря само за инфраструктурата, говоря за основната разлика. Това предполага комбиниране на газ от различни източници. Разликата тук е, че когато мобилизираме газ от различни източници имаме шанс за конкурентен пазар“, каза още Томислав Дончев.

Надяваме се на еврофинансиране

Той припомни позицията на ЕК, че Северна Европа е в много добра ситуация за газовите ресурси и е време да се обърне внимание на Югоизточна Европа. „Това не е само принципна позиция, тоест ние ви подкрепяме, ще ви съдействаме. Това е също отворена възможност за финансиране на части от инфраструктурата, свързана с проекта”, каза още Томислав Дончев.

- реклама -