балотажа
Премиерът Бойко Борисов

Бойко Борисов: Готвим се за тежък проблем с бежанската вълна

 Борисов за ситуацията в Турция:

Тази трудна ситуация в Турция, не може да не се отрази на нас, но много по-тежко и драматично е състоянието по границите. И с армията вчера правих среща, и с МВР. Ненчев, началникът на щаба съм ги командировал на самата граница да наблюдават всичко. Усеща се раздвижване от другата страна – имам предвид бежанците. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души.
Това заяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където сме усилили с армията, изобщо не се контролира. Пращаме и там вече жива сила, засилваме и там контрола, отбеляза премиерът.

За споразумението с ЕС

За съжаление от споразумението с ЕС почти нищо не се изпълнява. Камъчето на раздора и най-важното с ЕС, което поставяхме беше антитерористичният закон в Турция да бъде променен. Сега при извънредното положение там ми се вижда доста мек. С една дума нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, трябва да кажа, че и армия, полиция, жандармерия, всички са там по границата и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна

Забелязвате отношенията с ЕС са вече декларативни – Федерика Могерини и Йоханес Хан казват, това е недопустимо, турската страна отговаря, че това не е тяхна работа. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри, уточни Борисов. Той съобщи и че е бил поканен на среща с Ердоган в Истанбул на 24 август. А на 26 август канцлерът Ангела Меркел е поканила Борисов и румънския президент в Берлин.

„Има тревога в Европа по отношение на всичко, което се случва. Конфликтът и в Украйна и Крим не е спрял, там също има терористи, убийства. Ние сме в момента в триъгълник, по-сложен от Бермудския”

Няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат, където и да е.

Да изкараш танкове, самолети срещу когото и да било не е правилно, няма и кой да го подкрепи това. В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха, защото сами виждате какво се случва, каза Борисов. Стреля се със самолети, с танкове по цивилни сгради, това е неприемливо за никого. България в наше лице в 4 ч. сутринта, аз го оповестих, всяко изречение сме гледали в това, което транслираме към света. Ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата.

Оттук нататък ние сме не само външна граница на ЕС, с нашата политика трябва да запазим баланса, въпреки че арестите на журналисти, съдии, учители в Турция, ние не го разбираме, няма как да си по представим това в България. Ние трябва да сме малко по-внимателни в изказа, защото не само трябва да запазим комуникацията, а и да направим така, че те (Турция – бел.ред.) да спазят своя ангажимент да не ни залее бежанската вълна, подчерта още Борисов.

Борисов за презинтските избори

 „Ще ни се налага да решаваме изключително тежки казуси в тези месеци, така че президентските избори са ми последната грижа при това напрежение. Изборите ще бъдат вотът на доверие или недоверие. Ако няма наш президент избран след втория тур на президентските избори, ще има предсрочни избори. Ако не спечелим президентските избори, явно ще има нова политическа сила и ако е така, това ще означава, че тази сила е по-силна от нас. А ако сме успели в резултатите от изборите, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет”

- реклама -