Азербайджан

Бойко Борисов заминава на официално посещение в Азербайджан по покана на Илхам Алиев

Днес започва двудневното работно посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Баку. Поканата за гостуването е от президента на Азербайджан Илхам Алиев. 

Именно с него ще бъде първата среща на българския премиер в късния следобед днес. След това ще се проведат и пленарни разговори между делегации на двете страни. Заедно с Борисов, в азерската столица ще бъдат и министрите Ивайло Московски, Теменуждка Петкова, Румен Порожанов и Емил Караниколов.

Търговският оборот между двете страни е в размер на 35,453 милиона долара за периода между януари и ноември миналата година, по данни на азербайджанската митническа служба, като оборотът се дължи основно на вноса на български стоки.

България и Азербайджан имат голям потенциал да развият енергийното си сътрудничество

Азербайджански газ ще се доставя за България през интерконектора България-Гърция (IGB). Той ще позволи на страната ни да получава азербайджански газ от местното находище „Шах Дениз-2“. Първоначалният капацитет на проекта е три милиона кубични метра газ. Цената му се изчислява на около 240 милиона евро.

През втория ден на визитата ще бъде официално открита авиолинията Баку-София

Полетите ще бъдат извършвани от нискотарифната авиокомпания Buta Airways, която е дъщерна на националните Азербайджански авиолинии AZAL.

След Турция, България става втората държава на Балканите, до която ще лети компанията. Очаква се благодарение на новата линия да има ръст на азериските туристи по родното Черноморие.

 

 

- реклама -