Бойко Борисов: Задава се финансов апокалипсис – 25 млрд.лв. нови дългове (Видео)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов провери строителството на Северния обход на Бургас – един от ключовите проекти на правителството на ГЕРБ, който трябваше да изведе движението на автомобили извън града.

„Туристическият сезон свърши. Това така както го оставихме, си стои. Можеха да боядисат, да сложат мантинелите и да го пуснат. За да не ги упрекваме непрекъснато – истински очаквах да ни покажат как се строи, дойдоха с обещанието за магистрала на година, тунели, съоръжения. А спряха „Хемус“, спряха пътища обходи“, заяви той пред медиите.

Съоръжението трябваше да е готово и да улесни транзитния трафик. Според предварителните оценки, това щеше да е една от най-натоварените отсечки в цялата страна.

„Причината е безхаберието и че харчат парите. Не искам да търся вече причините, те се провалиха във всичко. Те да кажат защо“, каза Борисов.

Той заяви, че кампанията на ГЕРБ ще е да показва направеното.

Борисов предупреди, че бюджетът няма да издържи и ще се наложи да се теглят нови заеми при големи лихви. А кампанията на другите партии е само обещаване на нови харчове. „Някои анализатори вече говорят за увеличаване на данъци. ГЕРБ е против това, но трябва намаляване на разходи“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той припомни твърденията на Асен Василев, че преди 20 дни оставил бюджета на излишък, но иначе всеки месец теглел нови заеми.

„Кой тегли заеми, за да обяснява, че е на излишък? Новият заем догодина ще е на много високи лихви – догодина ще е 10 млрд, а следващата – 2024 г. ще е около 15 млрд. Задава се финансов апокалипсис и пазарите ще ни ударят шамар, защото вече ни нямат доверие, ще се задейства процедура за свръхдефицит“, прогнозира Борисов.

„Гълъб Донев се опитваше да обясни всячески, че „Газпром“ е изключителен важен и няма друго решение. А ние казваме, че трябва да има 100% диверсифиакция от „Газпром“. Моля ги да не се връщат към „Газпром“, има много други начини“, посочи той.

„От друга страна видях Кирчо и Асен как си късат ризите да защитят „Лукойл“. В момента корабите са на „Литаско“. Както „Литаско“ вкарва петрол, така може и БЕХ по същия начин да вкарва петрол, да преработва на ишлеме и да получаваме същото гориво, но на 1 лв. по-ниска цена“, каза още бившият премиер.

„Ако не ни разрешат да преработваме, веднага променяме закона и въвеждаме 1 лв. акциз на всеки литър. Имаме и трето решение, но ще си го запазим, когато дойдем да управляваме“, добави Борисов.

И призова журналистите да се подготвят с повече аргументи, когато задават въпроси на Кирил Петков и Асен Василев – така са правили през годините и с представителите на ГЕРБ.

- реклама -