Бойко Борисов: Ще направим 1000 бързи теста за коронавирус на полицаи, шофьори на линейки (ВИДЕО)

„От ЕК обещаха известни доктори в понеделник да препоръчат мерки за всички държави членки. Към този момент България със своите мерки беше последвана.“ Това каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет. Обсъдихме какво ще се случи последствие, как ще реагира европейската икономика на тази криза.

„Когато става въпрос за пари, и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави, които вече стават много по-бедни и тези от Централна и Източна Европа. От сега се взе решение за три предложения от Еврозоната.“, заяви Борисов.

„Към този момент на нас ни е дадена възможност неусвоени пари да не ги връщаме на Брюксел. Дава ни се възможност да трансформираме пари от европейските фондове към най-нуждаещите се.“, каза Борисов.

„Тепърва еврозоната и еврогрупата ще предложат за следващия ред варианти. За никого не са предвидени средства, нито за нас. Държавите сами ще решават за себе си. България нито е в Еврозоната, нито може да печата пари, защото години наред слушахме, че еврозоната е лошо нещо. Обещаха ми днес между 50 и 70 респираторни апарата. Ние и Съюзът към днешна дата нямаме проблем с парите“, обяви Борисов.

1 000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи полицаи от КПП, шофьори на линейки, на градски транспорт.

„С тези тестове в рамките на 10 минути се отчита дали има заболявани и дали в организма има антитела. На базата на тези изследвания ще се разбере дали има хора, които са го прекарали, без да разберат. След няколко седмици на същите хора ще бъдат направени отново тестове. Нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. Ние сме поръчали 1 млн. тестове, които ще се използват след пика на заболеваемостта. Германия казва, че ще прави масови тестове през юни.“, обясни Борисов.

С изследването ще се търси не новозаболял, а прекарал коронавируса. Периодично тази група ще тества,з ад а се проследи как се трупа имунитет. Така може да се изчисли как големи хомогенни групи могат да бъдат върнати обратно в икономиката“, обясни ген. Мутафчийски.

„Утре ще дадем 800 готови облекла от Габрово. Те ще бъдат предоставени на най-нуждаещите се. Най-скъпото наше облекло излиза под 70 лв. с ДДС и става да се носи 50 пъти.“, заяви Борисов.

Борисов заяви, че не вижда смисъл да води разговори с президента.

„Говорех с него до неделя. Това, което той направи не само е недопустимо, не само, че никой друг в Европа не го направи, този разнобой в такъв момент е немислим. В Германия казаха: Слушайте какво говори правителството! Навсякъде има консенсус. Вместо да каже: „Браво“ на лекарите или на момчетата на границата… Аз съм горд със сънародниците си, които вярват на щаба“, заяви премиерът.

Според него е рано да се говори дали ще бъдат отменени абитуриентските балове. А по отношение на затваряне на църквите – решението го взима БПЦ, уточни Борисов.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -