Бойко Борисов

Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство – ВИДЕО

Президентът Росен Плевнелиев връчи на Бойко Борисов мандата за съставяне на правителство в президентството точно в 11 часа днес с указ от 1-ви декември 2016-та година.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ очаквано го върна, отказвайки да състави второ правителство в рамките на това Народно събрание.

Борисов умолява Радев да излъчи служебно правителство с Плевнелиев

„Умолявам г-н Радев с наличния бюджет да седнат и да направят едно правителство заедно с президента Плевнелиев“, каза премиера в оставка след края на срещата на „Дондуков“2.

Той посочи, че ГЕРБ няма да предлага кандидат за овакантения от Кристалина Георгиева пост на еврокомисар. И заяви, че номинацията може да направи новоизбрания държавен глава Румен Радев.

5187401

След като излезе от президентството, Бойко Борисов заяви, че не може да каже дали би подкрепил правителство на Реформаторите

Той обясни, че ще даде отговора си когато от Блока му кажат решението си дали имат готовност да съставят кабинет и поискат подкрепа от ГЕРБ. Премиерът в оставка обаче напомни, че има решение на Парламентарната група на партията, според която те не биха подкрепили никакво правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.

Вижте във видеото кадри от церемонията и първия коментар на Бойко Борисов след връщането на мандата:

Разминахме се във вижданията с патриотите

Цветанов и Борисов, мандат 2016Запитан защо се е отказал да подкрепи правителство с мандат на Патриотите, Борисов обясни, че това е нещо, което им е дължал, но програмите на двете политически сили са се разминали сериозно.

„Винаги съм държал на дадените думи и така като тогава патриотите казаха, че ще подкрепят съставянето на правителство, но няма да участваме във властта аз казах, че им дължа същото. Оказа се обаче, че всичко, което те искаха е записано в програмата на ГЕРБ по друг начин“, обясни лидера на ГЕРБ.

Премиерът в оставка посочи, че когато е имало излишък винаги са давали бонуси на пенсионерите. „И ние сме за вдигане на пенсиите, но след като се гарантира ръст на приходите в дългосрочен план. Моята прогноза беше това да стане ако не бяха големите плащания за американските централи, КТБ и АЕЦ „Белене“ щеше да има повече пари.“

Борисов: Ще се возя вече на Лада и ще стана пушечно месо

Във връзка със скандала с върнатите от НСО джипове на горските стопанства, Бойко Борисов заяви, че „другия път като стане премиер ще си поръча в Русия Лада Нива“ и ще се вози на нея.

Той упрекна медиите за критиките за джиповете: „Огледахте се, че съм ходил до на командировки с тях. Искате да ме превърнете в пушечно месо. Аз имам няколко присъди от международни босове, които съм. Вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола. Като искате ще поръчам една Нива, президента Путин няма да ми откаже за да може да сме унизени до край.“

Какво още каза Борисов за джиповете на НСО – вижте във видеото:

- реклама -