депозира оставка

Бойко Борисов подава оставка (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов подаде оставка след загубата на президентските избори.

Дотук се стигна след като Борисов обвърза бъдещето на кабинета с резултатите от вота за държавен глава. В последните дни министър-председателят призна, че грешката за номинацията на Цецка Цачева е негова.

Борисов поздрави победителите, подкрепилите ГЕРБ и ДПС, които са положили усилия Радев да спечели.

При новата ситуация в парламента сега от резултатите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Не само че не могат да се направят реформи, но и не може да се приеме бюджета, допълни Борисов.

„Ние в първия работен ден ще депозираме оставката на този кабинет“, каза премиерът.

По думите му, вече има ново мнозинство – „БСП, ДПС, ДСБ и други – да си направят кабинет и да управляват 2 г. Ние ще им подсигурим кворум“.

Борисов посочи, че винаги се е съобразявал с волята на народа.

„Положихме огромни усилия – държава се управлява много трудно, особено в тази тежка международна ситуация… трябваше да се съобразявам с прищевките и на патриотите, и на реформаторите“, анализира развитието на събитията премиерът.

Борисов призна, че победата на Румен Радев е категорична, а всички са били срещу ГЕРБ.

Бойко Борисов подаде оставка

Борисов разясни, че ГЕРБ бързо ще върне мандата и така БСП, която демонстрирала желание да управлява, да състави кабинет в рамките на това Народно събрание.

От ГЕРБ ще застанат зад всички предложения от референдума на Слави Трифонов и дори ще поискат да бъде намален броят на депутатите в парламента, стана ясно от думите на Борисов. Освен това партията ще настоява изцяло да отпаднат партийните субсидии. Смятам, че свикването на Велико Народно събрание (ВНС) е задължително, обяви премиерът.

„Ще направим добър анализ вътре в партията, ще направим анализ на кметовете в страната и ще им потърся много сериозна отговорност. Ние не можем за трети път да правим компромиси”, заяви Борисов.

Виждам много грешки, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки, продължи Борисов. Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха – нещо не е както трябва, каза още той.

Цачева: Поздравявам Радев и Йотова за категоричната им победа

Цецка Цачева обясни загубата с политическата апатия и отказа на хората да гласуват. Другата причина е популизмът, заяви Цачева. „Готова съм да подам оставка и да напусна парламента, ако ГЕРБ реши така“, добави кандидат-президентът на ГЕРБ.

„Говорих истината такава, каквато я искаха хората. Аз съм човек, който може да носи отговорност. Когато направим анализ в ГЕРБ и в парламентарната група, съм готова да подам оставката си“.

- реклама -