пеещ паметник

Бойко Борисов откри първия в България пеещ паметник

В Добрич днес бе открит първия у нас „пеещ паметник“. Той е в памет на генерал Иван Колев – предводителят на българската кавалерия при освобождаването на Добрич от румънска окупация.

Пее „Шуми Марица“

Не се изненадайте, ако минавайки покрай скулптурата тя запее първия химн на България „Шуми Марица”. Специален сензор в едно от копитата на коня, на който е качен генерал Колев засича кога пред паметника има човек и пуска песента.

Автор на монумента е скулпторът Александър Хайтов, който не отдавна направи и паметника на цар Самуил със светещите очи.

Премиерът уважи откриването

За да види с очите си необикновения паметник, за неговото откриване в Добрич бе поканен и премиера Борисов. Той припомни, че правителството, заедно с Община Добрич и Валери Симеонов, един от крупните дарители за издигането на монумента, също е допринесло за издигането му с осигурените 3,5 тона гилзи за отливката на скулптурата.

Бойко Борисов: Огромни поздравления за скулптора, защото толкова жив и хубав паметник отдавна не си спомням да съм виждал. Той е уникален. Един прекрасен паметник на един човек, който действително е оставил много трайна диря в умението особено на кавалеристите навремето. И с неговата тактика и мъжество сме освободили Добрич навремето. Така че като професионалист генералите действително имат от какво да се учат от този човек“

За пръв път от много време насам, Бойко Борисов демонстрира добри отношения с лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който също присъства на откриването. Двамата се поздравиха изключително топло.

 

- реклама -