Трансанадолския газопровод

Бойко Борисов отива в Турция за откриването на Трансанадолския газопровод

Премиерът Бойко Борисов ще посети Турция на 12 юни, където ще се срещне с колегата си Бинали Йълдъръм.

Това съобщи Анадолската агенция, като се позова на съобщение от правителствената пресслужба в Анкара. В него се посочва, че двамата министър-председатели ще проведат разговори в офиса на кабинета в Измир. Те ще обсъдят сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката и културата, както и проблеми на турския етнос в България, и други регионални теми.

Визитата на Борисов в Турция съвпада с церемонията по въвеждането в експлоатация на Трансанадолския газопровод ТАНАП

По него азербайджанският газ ще бъде доставян в Европа през Турция.

Проектът получи названието „Енергийният път на коприната“, той ще допринесе особено много за енергийната сигурност на Турция. Церемонията по официалния пуск на участъка от 1 340 км на газопровода ще се състои на компресорно-измервателната станция в провинция Ескишехир в Северо-западна Турция. Планирано е той да доставя 6 млрд.куб.метра газ в Турция, а в Европа – 10 млрд.куб.метра.

Турският участък започва от Ардахан и стига до района Ипсала на Одрин, граничен на България и Гърция вилает

Общата дължина на газопровода е 1 850 км, пропускателният му капацитет е 16 млрд.куб.метра, а общата стойност на проекта е в размер на 8 млрд.долара.

Очаква се, че в церемонията на 12 юни ще участват президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Грузия Георгий Маргелашвили и министрите на енергетиката на страните-участнички в проекта. Вчера на пресконференция в Москва стана известно, че дейностите по изграждането на Турски поток ще бъдат ускорени. Седмица по-рано „Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха протокол за сухопътния участък от транзитната тръба на този газопровод за доставките за ЕС. Все още се решава въпросът откъде ще мине маршрутът на транзитната връзка – през Гърция или през България, посочи представителката на компанията „Турски поток“ Аслъ Есен.

Когато Бойко Борисов бе на посещение в Москва на 30 май, Владимир Путин заяви подкрепа входната точка да бъде именно България. За това Путин и Реджеп Ердоган се споразумяха в телефонен разговор ден преди визитата на българския премиер.

- реклама -