Бойко Борисов: От първи януари в България ще влиза азерски газ

Премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектират газовата връзка с Гърция. „От първи януари в България ще влиза азерси газ. След един месец мечтата за пълна диверсификация и това да докараме азерски газ ще се сбъдне.“, каца Борисов.

Премиерът Борисов подчерта, че по проекта се работи на пълни обороти. „Това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект – от Александруполис до нашата част, ние имаме 20% там, за да може и от Юг на Север да потече различен от досегашния газ – 100% диверсификация“, посочи министър-председателят.

Министърът на енергетиката Теменужка Петков обясни, че до момента по проекта доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км. За изпълнението на строителните дейности на интерконектора работят общо 440 души.

Собственикът на гръцката фирма, която изпълнява обекта подчерта, че участъкът в Гърция е по-лесен, защото е основно в равнинна част.

Газопроводът IGB ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни.

 Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с обща дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

- реклама -