Бойко Борисов: Очакваме инвестициите на Азербайджан в газоразпределителна система на България

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места.

Премиерът благодари за топлото посрещане и отношението на домакините. Борисов отправи адмирации към президента Алиев за ползотворния бизнес форум, който се проведе в Азербейджан.

„През 2019 г. и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме. Тази година очакваме да започнат инвестициите на азербайджанската компания СОКАР в газоразпределителна система в България“, заяви още премиерът.

„Вашият и нашият министър подготвят тази година това да стартира“, допълни той. Според Борисов тези инвестиции ще подобрят конкурентоспособността в България и ще се окажат благоприятно въздействие върху околната среда.

Борисов и Алиев обсъдиха възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“.

„Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни“, добави още българският премиер Борисов пред президента Алиев.

Бойко Борисов заяви, че страната ни очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което ще България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна. „На практика след 2020г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България“, категоричен беше министър-председателят Борисов.

По време на срещата президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на премиера Борисов за участието му в Седмия глобален бакински форум.

Той подчерта, че миналогодишната визита на българския министър-председател в Баку е дала добър импулс на двустранните отношения.

- реклама -