Бойко Борисов: Никой не предложи план за възстановяване, Томислав Дончев започва консултации с ЕК за изпращане на проекта

„Поредните им лъжи вече станаха факт. Никой не предложи план, всички се вторачиха да услугват на Радев, да му променят кодексите без изобщо да се занимават с ежедневието на хората. Благодаря на всички министри, че сте толкова отговорни и продължавате да действате.

Понеже имаме проекта за Национален план за възстановяване и устойчивост на България. Изключително важен е и видяхме, че други планове няма. Няма и разумно предложение“.

„Понеже не чухме нищо градивно, възложихме на Томислав Дончев да започне консултациите със службите на Европейската комисия с оглед окончателното изпращане на проекта“, добави Борисов. Той връчи Плана за възстановяване на Томислав Дончев, който от своя страна заяви, че сме в състояние да стартираме предварителната проверка на Еврокомисията.

Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов по време на заседанието на правителството.

Премиерът в оставка продължи с думите, че днес е тъжен ден и той съвпада с деня на национално предателство.

“ За една шепа парички тези хора са предали Господа, а днес тези предадоха мечтите и очакванията на много хора. Нека да управляват, а ние ще бъдем градивна опозиция. Всичко сме направили, а то не им стига, искат диктатура, искат абсолютно мнозинство, за да може само те какво кажат да става – това е диктатура.“

„Те ще ни вкарат в такава тежка политическа криза, те вече ни вкараха. Ще касират и изборите след това. А Радев потърква ръце, помпа ги, за да може служебното правителство да остане докато той каже. Защото както се насъскваме всички партии ние в един момент и след следващите избори ли няма да седнем да говорим?“, каза още Борисов.

Премиерът обобщи част от ключовите теми на кабинета, сред които – удължаването на епидемичната обстановка, осигуряването на още 83 милиона лева за допълнителните 1000 лева за медиците на първа линия и одобряването на  проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост. „За разлика от парламента, ние работим. За съжаление по нито една тема нямаме реален опонент – скриха се, не показаха на хората какво правят, водят се от злоба и некадърност. Мина месец от изборите, умишлено протакат решения“, изтъкна премиерът Борисов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев категорично опроверга и  твърденията на президента Радев, касаещи актуализация на бюджета.

Ананиев заяви категорично, че всички разходи, които са приети със закона за държавния бюджет, са финансово осигурени. Наред с това разходите, свързани с борбата с COVID-19, са осигурени включително за месец юни. Ананиев посочи още, че правителството ще одобри 240 млн. лв. за социално-икономическите мерки на кабинета в подкрепа на семействата и бизнеса.

 

- реклама -