Бойко Борисов: Ние няма да се коалираме с БСП (Видео)

„Ние няма да се коалираме с БСП“, заяви на брифинг пред журналисти в Петрич лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ГЕРБ има много ясна политика. Ние досега сме били в коалиция два пъти – с „Демократична България“ и с „Патриотичния фронт“, защото с такива партии имаме сечение. Партията не реагира добре дори да се разговаря с БСП“, коментира Борисов.

По думите му партията му няма да реагира добре да се водят преговори за коалиционно управление с БСП и ДПС, допълва БТА.

Борисов добави, че след предсрочните парламентарни избори „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ ще останат в изолация.

Всичко по магистрала „Струма“ беше блокирано. Тъжно ми е. Две години застой. Това са фактите, които ни донесе „Промяната“.

„Хората искат да видят ГЕРБ в управлението, да отчетем грешките си и да сме променени“, каза Борисов.

Последното правителство бе добре работещо. Много от хората там ги познавам, те бяха на по-ниски позиции по време на нашето управление. Гълъб Донев е практичен, умерен и дисциплиниран. Умее да си върши работата. Росица Велкова беше зам.-министър години наред при нас във финансите и знам нейните виждания“, каза Борисов.

„Към някои от тях имаме големи забележки, но партиите реално абдикираха от управлението“, добави лидерът на ГЕРБ.

Когато „Да, България“ претендираха за третия мандат, Христо Иванов ми каза, че аз съм му мислел лошото, че съм му мислил политическата смърт. Какво значи това, ако пожелая на някого да е премиер, значи искам да го унищожа. После почнаха – ако не сме ние, няма управление“, каза той.

По думите му сега ще се похарчат още 100 млн. за избори, ще се получи същото.

„Отделно не видяхме, че не могат да победят ГЕРБ. Сега ще си крият спадът в процентите от техните действия, чрез обединение. Те се поставят в изолация. Мен последно някой може да ме заподозре във връзки с Радев, освен някоя болна глава. Ние му даваме така властта на Радев, той управлява. Ние си говорим за местни избори“, каза Борисов.

По думите му кметовете са много важни, както и общинските съветници.

Ако някой има кмет, но в ОС ги блокират, какво ще прави кметът. Бил съм два мандата кмет на София и знам как се работи с ОС – много трудно. Каквото направиха в държавата, така ще съсипят и градовете. В тях няма служебни правителство. Рискът държавата да потъне след местните избори е огромен, ако не ни дойде акълът в главата“, прогнозира Борисов.

С отиването на „Промяната“ от управлението, бензинът падна с един лев. Факт. Напрежението в света и  Украйна е все по-голямо, но като се маханха Кирил и Асен, готивото е с лев по-ниско. Как си го обяснявате? Кой доведе галопиращата инфлация? Политиката на Асен Василев. Изпуснаха цените и те скочиха до тавана. Те обаче имаха време за Джемкорп. Намериха време да се финансират дебело по втория начин, заобикаляйки закона, от други фирми“, добави политикът.

Ако те са добрите, дето са 800 000, то другите партии, дето ще изкарат 2 млн. души заедно какво, лошите ли са“, запита риторично той.

„ГЕРБ има ясно политика. Били сме в коалиция два пъти – веднъж с РБ и веднъж с Патриотите. С такива партии имахме сечение. Партията не реагира добре дори да се разговаря с БСП. Аз отидох, защото съм джентълмен. Партията няма да реагира добре, ако се мине в подобен тип разговори с БСП и ДПС. В един момент обаче ПП и ДБ ще останат в изолация. Отново ще почне протакане на първия мандат, втория мандат, третия мандат. Те затова не изпускат изказване, за да кажат, че мислят с местните избори“, каза той.

По думите му той е правил много компромиси и ще разговаря с всички.

ДБ и партията на „Промяната“ са били в коалиция с БСП. Аз мога да пусна декларация, че няма да се коалираме с БСП. Кирил и Асен обаче не биха я пуснали тази декларация, защото са лицемерни. Ако БСП е с нас е лошо, ако е с тях, е добро“, смята той.

Борисов е категоричен, че хората вече са наясно как ПП са се облагодетелствали:

“Газпром“ няма да обжалва в България това, че преминахме от евро или долари към рубли. Може да се обзаложим. Те нямат основание. Продали са си газа на 130% цена. Като отидат на арбитража какво ще кажат – един и същи газ сме го продали за повече пари“, подчерта експремиерът.

Фактът, че те се обединяват, означава, че ние сме първи. Те искат да си съберат процентите, за да кажат, че са повече от нас. Това са коалиции, съшити с бели конци. ПП вече са крайно лява партия, по-лява от БСП“, каза той и попита как дясна и лява партия ще работят заедно.

„С кои очи Иванов гледа Асен Василев, който искаше да отвори бюджета и да ни задължи с милиарди още и благодарение на мене, Карадайъ и Стефан Янев това не се случи. Ами утре като тръгнат да правят бюджет, като са заедно, как ще го направят. Какви ще са? Как, като Асен Василев дори не влезе, като се гласува Ф16 или гласува против“, запита той.

„Ние с ДПС и „Възхода“ приехме всичко важно за ДБ. Къде бяха ПП. Искат да махнат Гешев и да сложат Рашков. Това ли е реформа“, попита Борисов.

Той е категоричен, че не би се съгласил на подобна реформа. Борисов подчерта, че ПП дори не са били в залата, за да си гласуват реформата.

„Аз съм категорично ясен в момента. Това е лош сигнал, който всички дават, като политици. Какво ще стане на местните избори – същото. Ще имат някой кмет повече, както имаха сега в Ямбол, Перник, Благоевград. Всички обаче искат да работят с нас сега, защото видяха две години разруха“, каза Борисов.

„Трябва да седнем още предизборно и да се споразумеем по важните теми, за да няма значение после при кого ще отиде в мандата. Те са били с БСП в коалиция, аз не съм бил“, каза той.

По думите му служебното правителство се справя добре. „А представяте ли си да беше лошо. Има двама-трима министри, които не се справят видно, единият го махнаха вече, но като цяло върви“, каза Борисов.

„Ние знаем как се прави, като дойдем да управляваме след два месеца, ще свършим цялата работа“, обеща Борисов.

„Докато управляваха Петков и Иванов, закон за оръжията за Украйна нямаше. Тогава се даваше възможност на частни фирми, със сигурност реализирали печалби, да изнасят горива за Украйна. Аз щях да приема закон за пълна помощ за Украйна, има средства и от ЕК и НАТО. Всичко щеше да е чисто и бяло. Те са давали пребоядисани ракети и чудо“, каза Борисов.

- реклама -