Борисов
Снимка: Фейсбук

Бойко Борисов на вечеря с европейски лидери в Белгия (СНИМКИ)

Тази вечер премиерът на Белгия Шарл Мишел покани държавните ръководители от ЕС на неформална вечеря, на която обсъждаме приоритетните политики за бюджета на Съюза след 2020, както и други институционални въпроси. Утре в Брюксел продължава неформалната среща.

Това съобщи преди минути премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

Белгийският министър-председател организира срещата на 12 европейски лидери в замъка Хертохинедал край Брюксел. Разговорите са в навечерието на неформалната среща на върха на 27-те европейски лидери утре в Брюксел.

На вечерята присъстваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, както и ръководителите на още 9 европейски държави.

Според неофициална информация, по време на неформалния Европейски съвет, българският министър-председател се очакваше да настоява 46 евродепутатски кресла от сегашните 73 на Великобритания да бъдат оставени незаети на изборите през 2019 г., които ще са след Брекзит.

27 от освободените след Брекзит места да бъдат преразпределени между останалите държави членки, а 46 да останат свободни е едно от предложенията на парламента до лидерите на държавите. Второто предложение на ЕП е 46-те места да не стоят свободни, а да бъдат вкарани в транснационални листи.

- реклама -