Бойко Борисов: На „Позитано“ 20 даже и оставка не могат да подадат

„На „Позитано“ 20 даже и оставка не могат да подадат.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола. На въпрос дали би коментирал вътрешнополитически теми, Борисов заяви, че това не е интересно. „Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво“, заяви той.

По отношение на случващото се на „Позитано“ 20 Борисов заяви: „Даже и оставка не могат да си подадат“.

Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България, каза още Борисов:

„Благодаря, че Европа и ЕС се замислиха, че в следващите месеци технологичната революция ще бъде огромна“, заяви Борисов. „Ще вложим милиони евро заедно с ЕК. Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Нашето съзнание просто надали може да си го представи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Огромни възможности. Така че ще дадем работно място на всеки, които има желание“, обясни Борисов.

„Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА“.

Това заяви ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола след среща с министър-председателя Бойко Борисов и еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. „По мощност ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“, допълни Виола. Той посочи, че има три основни сфери на приложение.

Хората ще имат по-добро разбиране за редица болести като рака. На второ място е околната среда“, обясни той и посочи още, това ще е най-голямата мрежа в Европа.

Виола заяви, че чрез суперкомпютъра ще могат да се предвижда торнадо, както и земетресения. Той благодари на България за голямата инвестиция, която ще направи.

- реклама -