Бойко Борисов: Промяната е изпратена да съсипе енергетиката и да станем клиент (Видео)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети торовия завод в Димитровград, който спира производство заради високата цена на газа.

В единственото предприятие за производство на тор у нас 61 от работниците вече са освободени. Според Борисов отговорност за кризата с цените носи правителството на „Продължаваме промяната“.

„Промяната уби България. Аз не знам и няма специалист в света, който да каже, как работи един такъв модел, в който трябва да дотираш тока, газа, нафтата, водата с 10% данъци.

Но перфектната буря, която ще ни занули докрай, започва догодина. Последни издихания има държавата, за да може това да се спре. Тези са изпратени, за да убият българската енергетика и да ни направят клиент.

Само че клиентът трябва да има пари да си плати с нещо. Какво стана с хляба, с дървата за огрев – 300 лв. кубика. Колкото и да се мразим с Радев, той и неговото правителство не го заслужават – виновниците са тези.

Аз не знам как се управлява държава на дотации. Такова перпето мобиле аз не мога да управлявам.“, каза Борисов.

 

Делян Добрев от ГЕРБ допълни, че е разговарял с представители на други предприятия, които също имат намерение да спрат производство заради високите цени на газа. Кризата засяга най-тежко най-енергоемките производства – метарлургия, химическа промишленост, фармацията, пекарните, леярните.

„800 милиона нов кредит, за да се дотира газа – кой ще го върне този кредит? При положение, че КЕВР вдига цената на 290 лв., измамниците играят търг на 320 лв. газ през гръцка фирма. Даваш 800 млн. лв. да купят нещо, което е с 30 лв. по-скъпо от тавана. С кое ще върнеш този кредит като той е на данъкоплатците, на бюджета? Това е два пъти колкото е АМ „Марица“, все едно две „Марици“ дадоха, все едно да бяхме достроили АМ „Хемус“. Къде е, бе, за година и половина – покажете ни един километър магистрала. Няма обход на Хасково, няма обход на Пловдив, а заводите един по един спират.“, каза Борисов.


 

- реклама -