Борисов: Радев каза правителството да работи, а подопечните му малки партии наложиха мораториум

В момента тече задкулисие и ние не знаем какво се случва с мандатите и съставянето на правителство.

Това коментира премиера Бойко Борисов на среща с министри в оставка, излъчвана в профила му във ФБ.

„Радев каза правителството да работи, ми добре ние се надявахме по-бързо да ни остържат, ама той каза да работим. В същото време неговите подопечни малки партии ни наложиха мораториум, който е противоконституционен. Не мога да схвана играта му. Казва ни работете докато аз се мотая, в момента тече задкулисие което ние не знаем какво е“, заяви Борисов.

Той отново критикува държавния глава за „оглушително му мълчание“ по шпионските скандали. А, „Демократична България“, че в сложната геополитическа обстановка e дала подкрепата си за партия, която също не е заявила позициите си по важни международни теми.

„Някой да е чул – особено от нашите надменни колеги от „Да България“ нещо. Вчера четох как Христо Иванов се вайка, че бил малко разочарован от президента, защото не е дал коментар за Навални, за украинската криза, за шпионските скандали. А, когато клечаха отпред пред президентството не се вайкаха? Когато надменно ни отказаха да има евроатлантическо доказано правителство те не се вайкаха. А, казаха даваме абсолютна и безусловна подкрепа на вторите. На базата на какво? Нима чуха „техния лидер“ депутата Трифонов да се изкаже за Навални, за Украйна, шпионските скандали, за F16. Защото аз не съм го чул, но може аз да греша. Ти като външен експерт ме поправи, нали навремето те те излъчиха, от тях те взех“, обърна се Борисов към Даниел Митов.

„Необяснимо странно е поведението на хора, които ме познават и са наясно с моите позиции специално към Русия. Аз като външен министър съм спирал руски самолети, гонили сме руски дипломати около шпионски скандали. И те дават сега подкрепа на партия, която нямат представа какви геополитически позиции ще отстоява, партия, която никога не е била тествана в това отношение. И сега в сложна обстановка и свят, в който Русия се опитва всячески да минира и саботира демокрацията, да разруши геополитическата архитектура създадена след Втората световна война, те предпочитат да дадат безусловна подкрепа както на ИТН, така и на президента Радев. Който твърдеше, че Крим е руски и ние нищо не можем да направим и тн. „, коментира от своя страна Митов.

„Питай Христо Иванов защо като беше още ти в Реформаторския блок Радев те спря за посланик и какво той не намери, може да е лично, но е знаково. А те взе на работата Демократическата партия в САЩ. Защото не си евроатлантически настроен ли? Когато изпратих неговия съветник в Москва и аз нямах симпатии, но подписах предложението му„, каза още Борисов.

По повод настояванията за правосъдна реформа от някои от новите партии в парламента, Борисов коментира още: „Кажи им че сме съгласни Христо Иванов да стане главен прокурор и Атанас Атанасов шеф на ДАНС. И тогава със сигурност ще се съгласят на среща.“

Бойко Борисов използва повода да отбележи днешния празник и да честити именния ден на бившия втори човек в партията и настоящ лидер на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. „Честит имен ден да Цветанов, всяка година съм му честитил. Да е жив и здрав“, пожела му премиерът, а на всички българи да „изкарат един добър празник“.

- реклама -