Бойко Борисов: Горд съм колко манастири възстановихме (Видео)

Бойко Борисов: Горд съм колко манастири възстановихме.

Построихме чисто нов манастир в Кърджали – красота! Гордея се и с църквите в Разград,Тервел.

Горд съм колко манастири възстановихме. Най се гордея с манастира „Свети Йон Предтеча“ в Кърджали. Три пъти са го рушили. Там построихме чисто нов манастир. Красота! Горд съм с Разград, „Св. Борис Покръстител“, с храма в Тервел. Уникални неща!

 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред свещеници в Пещерския манастир край Земен. 

 

И добави: Даже села, в които няма един християнин, направихме църкви по 20 метра. И там хората, мюсюлманите се грижат, ама няма попове. Затова направихме семинарията в Пловдив – да можете да обучите. Църкви има, а поп няма.

 

А игуменът на Гложенския манастир Никанор вметна, че самите манастири не разполагат с независими бюджети и разчитат на спомоществователството на дарители.

Монахът му посочи, че имат желание да бъде възстановена и главната сграда на манастира край Земен, която се нуждае от 800 000 лева. „Ще вкараме монахини, но ни трябва някое рамо“, сподели Никанор и допълни: „Ако е за мене, добре. Ама аз го искам за хората“.

„Добре, дедо, опасен си“, съгласи се с усмивка Борисов.

Политикът присъства на освещаване на възстановената трапезария в Пещерския манастир. Преди да обиколи обновеното крило на храма, Борисов запали свещ за здраве и остави своята лепта.

 

„Тука колко манастири възстановихме“, заяви той, а отец Никанор му припомни кои храмове са възвърнали своя блясък благодарение на средствата, предоставени по време на управлението на ГЕРБ.

- реклама -