Бойко Борисов: ЕС мобилизира огромна финансова инжекция за Западните Балкани

Мащабът на кризата с коронавируса изисква нашата солидарност, включително и със Западните Балкани. Това гласи една от точките в декларацията след видеоконферентна връзка, с фокус върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19. Премиерът Бойко Борисов обобщава резултатите от срещата.

„ЕС мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро за здравните системи на Западните Балкани. Пакет от макрофинансова помощ е от 730 млн. евро и 1,7 млрд. евро помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти.“, заяви Борисов.

„С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Република Северна Македония и Албания“, съобщи още Борисов.“ Декларацията беше подготвена и гласувана“, добави той.

По време на срещата са обсъдени мерките и актуалната ситуация със заболеваемостта от COVID-19.

Над 100 човека на ден ако има новозаразени с коронавирус – отново затваряме както беше досега, подчерта Борисов.

Ние винаги сме няколко седмици пред другите колеги. Всичко зависи от нашата дисциплина, да спазваме дистанция, особено в градския транспорт и на местата, където се събират хора. И в Германия днес това го потвърдиха като най-правилна мярка. Това което в другите държави го наричат разхлабване, вие сте разхлабени от първия ден – строителството не е спирало, банки, застрахователни компании.

- реклама -