Борисов

Бойко Борисов: Държавата не е играчка за политици – ВИДЕО

В интервю за списание „L’Europeo“, дадено на 3 април, в деня за размисъл, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново издига тезата си, че неговото правителство се е справило с миграцията и пандемията, докато политическите му опоненти нямат необходимия опит. Борисов публикува запис от интервюто си в профила си във Facebook. Фрагменти от него излязоха още вчера.

Държавата не е играчка за политици. Тя е хлябът, здравето, образованието на хората. Нужна е отговорност и работа всеки ден, коментира Борисов.

Аз най-дълго съм работил като премиер – бил съм 5-6 години пожарникар, няколко години кмет, няколко години главен секретар на МВР. И най-много –  над 10 години съм бил премиер. И това е занаят като всички останали, трупа се опити и се научаваш как да се справяш. А, за държава като нашата е необходимо да можеш да правиш гъвкава дипломация. Както например жеста, който ни направиха европейските лидери да ни дадат ваксини. Аз се обадих на Курц, защото му имам личния телефон, знаете ли какво е да ти вдигне Курц. Защото иначе администрацията се започва какво искате, защо, обадете се другия четвъртък и тн. Тези, които сега претендират да са премиери или да управляват, те първо ще се стресират като отидат там. Като бях кмет съм се срещал с всички кметове-на Лондон, Париж, Берлин. Дето се казва с Борис Джонсън (бивш кмет на Лондон – бел.ред) се знаем от деца – ей сега да поискам разговор, след час или два ще се обадят“, казва лидера на ГЕРБ.

Той заявява още, че БСП са експерти по фалиране на банки, че ако са получили мандата, алтернативата пред „Демократична България“ е било правителство на малцинството, без стабилна парламентарна подкрепа и че държавата е в добро финансово състояние. Борисов отрича да има проблем със свободата на словото у нас, като посочва, че е дал възможност на опозицията да се изявява, колкото си иска.

„Появяват се в ефира на най-голямата телевизия и казват – искат да ми запушат устата. Е, как така? Аз от две години не съм гостувал в нито една телевизия и не искам да ходя. Точно по тази причина – дал съм на опозицията цялата възможност да се изявяват. Но, колкото повече го правят, толкова повече хората им виждат акъла“, коментира Бойко Борисов.

„Ако целим хаос в държавата, ако целим да я фалираме, ако това им е целта – то много лесно ще стане. И точно когато трябва Планът за възстановяване да се задейства, и действително най-добрите експерти, а те са в нашата партия, Любен Дилов знае, другите просто не могат да се справят. И пак, както във всяко управление на БСП, ДПС и други, спират фондовете, спират парите, за шест месеца приключва всичко. Разбира се, и световните шампиони по фалиране на банки, каквито са БСП – над 23-4 ли, колко са фалирали по тяхно време – последната беше КТБ, си спомняте. След това милиарди плащаме първата година, за да излезем от дупката, в която са ни вкарали“, заявява Борисов.

Цялото интервю е дълго около час и 20 минути и може да бъде гледане на Фейсбук страницата на бившия премиер.

- реклама -