Бойко Борисов: Да дадеш бронежилетки на Украйна, когато молят за оръжие, не е сериозно (Видео)

„Да дадеш бронежилетки на Украйна, когато молят за оръжие, не е сериозно“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден бригфинг в централата на партията. На пресконференцията присъства лидерът на младежкото ГЕРБ Георг Георгиев, както и други представители на партията.

Борисов коментира искането на Украйна България да предостави военна помощ на страната. Лидерът на ГЕРБ остро критикува отказа на българските власти да се ангажират с военни помощи за Украйна. Бившият премиер е недоволен и от отказът на Народното събрание да допусне за изслушване украинския външен министър Дмитро Кулеба.

„Направих си труда да видя къде Зеленски

се е включил по интернет и е приет да изкаже позициите си – в САЩ, Канада, Франция, Великобритания, Гърция, Белгия, Южна Корея и тн. В същото време Кулеба е няколко дни в България. Депутатите се занимаха с всичко друго, но не и с важното за българите и международната общественост. Той стоеше в килера, в кулоара и те не приеха искането ни да говори пред парламента, посочи Борисов.

„3-4 дена Кулеба се върти като сираче

в парламента“, каза още лидерът на ГЕРБ. Toй се изказа и по повод думите на министъра на туризма, който заяви, че помощите за украинците трябва да спрат и те да се интегрират на трудовия пазар и да си наемат квартири. Идва туристически сезон, как 90 хиляди души ще си плащат квартирите?, запита Борисов.

Според лидера на ГЕРБ всички критики, отправени по-рано от първия дипломат на Украйна, са насочени директно към премиера Кирил Петков.

„Г-н Петков казва, че не знаят дали да минат

през червените линии на коалиционните партньори.

Но има хора, които умират вследствие на тези чуденици. Това го казва Кулеба в коридора на парламента. Петков казва, че трябва да имаме единна позиция, според премиера е време да загърбим политическото говорене и червените линии, и ултиматумите. И аз задавам въпрос защо днес не влезе в парламента нито едно решение – нито на ПП, нито на ДБ, нито на ГЕРБ“, каза Борисов.

„Христо Иванов, който беше наричан безгръбначен

и наведен от трибуната, каза, че няма да приемем последното натикване на тази тема. Ама как така няма да приемаш г-н Иванов, то ее факт, посочи Борисов. Той заяви, че в съъщото време тези хубавци си гласуваха 10 дни ваканции. Отидоха да си почиват със скъпи, платени от данъкоплатците нови БМВ, 7 серия, вече и джипките не им харесват“, каза Борисов.

„Аз бях първият, който нарече Путин агресор, защото той нахлу в чужда държава с танкове и оръжия, и ракети и убива хора, има жертви“, заяви Борисов.

„Вие мигате с мигличките там,

скрити зад гърба на Кулеба, и ходите да хвърляте червена боя. Защо се унижавате? Изброих всички демократични държави, които вече са дали помощ, в т.ч. нашите съседи. Г-жа Нинова е много по-мъж. Тя е казала, че няма да се подпише за Украйна, та ако ще да я сменят. Докато Христо Иванов търси коалиционни съвети“, посочи експремиерът.

„ГЕРБ от една година не е в управление, не се сменят мантинели, не се правят ремонти на пътя, а след зимата се отварят дупки.

От 30-40 години не се правят пътища,

а ние ги ремонтираме, мостове и сложни строежи за десетки милиони сме ремонтирали. А тези Рашков, Денков? Те са на една година министри“, заяви още Борисов.

По-рано днес премиерът Кирил Петков

публикува позиция във Фейсбук във връзка с противоречието в коалицията по темата за изпращането на оръжия за Украйна. Министър-председателят призова ДБ и БСП да не излизат с ултиматуми и да съдействат за постигане на единна позиция в управляващата коалиция.

Той очерта „червените линии“ между партньорите за оръжейно подпомагане на Киев: „По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна“.

Според Борисов обаче, от статуса

на премиера не се разбира нищо. Той обърна внимание, че в него Петков иска единство, а ГЕРБ са готови да помогнат заобикалянето на БСП за доставката на оръжия в Украйна, като даде гласовете си при гласуване в пленарната зала.

Малко след Фейсбук статуса на Кирил Петков, темата коментира в социалната мрежа и началникът на кабинета Лена Бориславова. „Изправени сме пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори (БСП и ДБ, бел.ред.)“, заяви Бориславова.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров от своя страна съобщи пред медиите в парламента, че депутатите на „Продължаваме Промяната“ ще гласуват по съвест по проекторешението за военно-техническа помощ. Той не изключи една част от депутатите да гласуват „за“ въпросната формулировка, а други – да са „против“.

По думите му цените в България нарастват „като великденски козунак“.

Всичко след тези заеми, след всички корупционни договори, с тези високи цени – всичко надолу лети. Това си избрахме. Аз съм солидарен с народа, но ние трябва да излезем и да кажем – грабят ви, крадат ви, коментира още Бойко Борисов.

- реклама -