Боинг 737МАХ

Боинг ще обнови софтуера на 737 МАХ до края на месеца

Боинг ще обнови софтуера на пътническия самолет 737 МАХ до края на месец март, пише Би Би Си.

Мярката се налага, след като два такива самолета катастрофираха, отнемайки живота на над 340 души.

Документи, с които Би Би Си са се запознали сочат, че новия софтуер ще ограничи програмата за автоматична корекция на ъгъла на атака (MCAS), за която се предполага, че е предизвикала двете катастрофи.

Ще бъдат направени промени и в системата за изпращане на предупреждения в кокпита на екипажа. Ще има ново ръководство за употреба, както и базирани на компютърни симулации обучения на екипажите.

Съединените щати разследват дало Боинг и Агенцията за безопасност на полетите са направили достатъчно, преди да въведат MCAS в употреба.

През уикенда американския медии писаха, че агенцията е пренебрегнала сигнали на свои служители за проблем със системата и ги е инструктирала да оставят въпроса на производителя Боинг.

САЩ нареди проверка на лиценза на 737 МАХ

Правителството на Съединените щати нареди преразглеждане на лиценза, позволяващ на пътническия самолет 737 МАХ да лети, пише Би Би Си.

Министърката на транспорта Илейн Чао нареди на главния инспектор на министерството да направи одит на лиценза.

След като експерти казаха, че при втората катастрофа на самолет Боинг 737 МАХ е имало много подобно поведение на машината като при първата, правителството разпореди инспекция.

Междувременно Канада и Европейския съюз казаха, че на свой ред ще търсят допълнителни уверения, че популярния модел, от който в употреба са над 370 самолета, е достатъчно сигурен.

Според публикации в американската преса, системата за автоматично коригиране на ъгъла на атака (MCAS) е навела надолу носа на самолета, който падна в Индонезия, повече от 20 пъти.

Освен това MCAS продължавала да се включва, въпреки корекциите в автоматичния режим, въведени от пилота.

И двата самолета Боинг 737 МАХ се разбиха няколко минути след излитане, съответно от Джакарта и етиопската столица Адис Абеба. Загинаха всички 346 души на борда.

- реклама -