„Боинг“ прекрати изпитанията на новия лайнер Боинг 777 заради технически проблеми

Компанията „Боинг“ прекрати изпитанията на новия лайнер Боинг 777 заради технически проблеми, съобщи АФП като се позова на представител на компанията.

По думите му, изпитанията на самолета са били част от процеса на сертификация и са били извършени под контрола на Федералното управление за гражданска авиация на САЩ. По време на такива изпитания, въздухоплавателното средство е подложено на „натоварване, значително надвишаващо нормалните експлоатационни натоварвания“.

„Изискванията на тестовете бяха много по-високи от всяко очаквано натоварване. В момента се извършва анализ и екипът работи за установяване на причините за техническите проблеми“, заяви говорител на Боинг.

По информация на източника на агенцията, по време на изпитанията е излетяла врата на самолета. Друг източник е съобщил, че това рядко се случва по време на този етап на тестовете.

Неуспехът на тестовете се случва на фона на спирането на полетите на друг от новите модели Boeing 737MAX. През март лайнер от този тип на авиокомпания Ethiopian Airlines се разби със 157 души на борда. През ноември 2018 година друг подобен самолет на индонезийската авиокомпания Lion Air също катастрофира. След двата инцидента повече от 20 държави затвориха въздушното си пространство за полети на този модел. В САЩ Федералната администрация за авиационна безопасност наложи забрана за експлоатация. В хода на разследването се установи, че е възможно да има грешка в работата за системата на корекция на височината.

- реклама -