15 са жертвите на катастрофиралия Боинг 707 до Техеран (ВИДЕО)

15 от 16-те души на борда на Боинг 707, който катастрофира на летище близо до Техеран, са загинали. Това съобщиха от иранската армия. В публикуваното от армията изявление за медиите не се съобщава чия собственост е самолетът.

„Транспортен самолет Боинг 707, пренасящ месо от киргизстанския град Бишкек, кацна днес аварийно на летището Фатх“, се казва в изявлението. В резултат на кацането самолетът е излязъл от пистата за приземяване, блъснал се е в оградата и се е подпалил.

Лошо време объркало пилотите.

Самолетът изпълнявал полет от Бишкек до летище Пайям в град Карей, на 40 км от Техеран. Въпреки това пилотите погрешно започнали кацане на друго летище – Кередж, и не са успели да кацнат в рамките на пистата. Боингът се блъснал в стената на летището и се е обърнал в жилищен район около аеропорта. Според първоначални данни причина за объркването на мястото за кацане е лошото време.

Алия Курбанова, говорител на летище Манас в Бишкек, заяви пред руската агенция Фарс, че боингът извършва чартърни полети от столицата на Киргизстан. Според нея разбитият самолет е принадлежал на иранската авиокомпания „Паям Еър“.

Той излетял от Бишкек и е трябвало да кацне на летището в иракския град Карадж. По погрешка обаче кацнал в друго разположено наблизо летище.

- реклама -