Боил Банов: Затварянето на кина и театри е заради съчетанието на грип Б с коронавирус

Много обмислено и адекватно е предложението да се спрат културните мероприятия и то е свързано най-вече със съчетаването на двата вируса – грип Б и коронавируса. Това заяви министърът на културата Боил Банов по повод протест на асоциацията на киносалоните, защото статутът за затварянето им заради коронавируса не бил уреден правно от държавата. Министърът ги покани на среща днес.

Заповедите се издават от министъра на здравеопазването, не от мен, обясни Банов пред Нова телевизия. И допълни, че при поява на коронавирус, в съчетание с вълната от грип Б, мерките са адекватни. Съчетанието на двата вируса прави опасността много голяма, особено за възрастните хора, здравето на хората е преди всичко, коментира министърът.

Целта е превантивно да реагираме, за да може поне един вирус да предотвратим. Вероятно става дума за кратко време, защото грип Б вече отшумява, а трябва да излезем поне от единия грип, допълни той. Тогава мерките щели да бъдат преразгледани. Въпросът е в нашето съзнание и морал, затова призовах артистите да помагат. За да можем да потребяваме или печелим от изкуство, трябва да сме здрави, каза Банов.

3-5 дни не са проблем за системата, те имат възможност да наваксат, обясни министърът за това дали ще има загуби за театрите и кината. Ако настане епидемия като в Италия например, тогава ще се обмислят мерки за подпомагане, допълни той.

- реклама -