културата Боил Банов Ангел Ангелов Ларгото обвинения Боил Банов, арстисти, заплати

Боил Банов: Прекратяваме културните събития до второ нареждане

„Заповедта за прекратяване на културните събития е до второ нареждане“. Това заяви пред БТВ министърът на културата Боил Банов. Той очаква в рамките на дни или седмица ще намалее опасността заради короновируса.

Всички публични и културни събития в страната – концерти, спектакли, музеи, галерии, кина, включително и действия в читалищата, са отменени от неделя.

„Нормално е хората да си задават въпроси, но в случая най-важно е да се опази здравето им. Трябва да си опазим и артистите, заяви министърът на културата. „Основната ни грижа в момента е превенцията. Хората могат да се питат и да задават въпроси, но превенцията е ключова и трябва да ограничим разпространението. Всяко събиране по повод изкуство в зали, в затворени помещения на много хора в рамките на 2-3 часа представлява изключителен риск за населението“, каза още Боил Банов.

Министърът поясни, че всеки, който е закупил билет за събитие, което е отменено, ще получи обратно парите си или билетите ще бъдат презаверени.

Той призова зрителите да не бързат веднага да си търсят парите обратно, за да не се получи струпване на хора.

Народния театър „Иван Вазов“ обявиха на сайта си, че в изпълнение на решението на Министерски съвет за отмяна на културните събития, представленията са отменени. До неопределено време са отменени и спектаклите на Открита сцена „СЪЛЗА И СМЯХ“, както и спектаклите в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ и на сцената на Театър Българска армия.

Ръководствата на театрите информират зрителите си, че могат да се информират за бъдещата програма на постановките на сайтовете на културните институции.

- реклама -