Боил Банов, Международен балетен конкурс, Варна

Боил Банов обеща финансова подкрепа за балетния конкурс във Варна

Ще вдигнем подкрепата за Международния балетен конкурс – Варна на 100 хиляди лева.

Това каза днес министърът на културата Боил Банов и добави, че каквото е могъл, го е направил, предаде БГНЕС.

Организаторите на Международния балетен конкурс – Варна от едноименната фондация съобщиха, че 29-ото издание на конкурса, планирано за 15-30 юли 2020 година, се отлага и няма да бъде проведено през настоящата година. Причината – недостатъчно спонсорство и дарения.

„Крайно ми е неприятно. Организаторите от фондацията бяха при мен”, каза Банов и уточни, че ръководеното от него министерство подкрепя балетното изкуство, като уточни, че сумата била около 60 000 лева.

„Споделиха ми за трудности, за изтеглени хора, които са ги спонсорирали. Поех ангажимент да вдигнем подкрепата на 100 000 лева. Това за нас доста сериозна миза, но с оглед на важността на събитието, трябва да ви кажа, че много хора извън страната, познават България покрай този балетен конкурс. Така, че предложих им такава подкрепа, която мисля, че е сериозна, но явно, че те не могат по никакъв начин да съберат останалите пари, които са им необходими”, каза още Боил Банов.

Министърът на културата добави, че организаторите декларирали сума, по думите му много висока – в рамките на 400 000 лева. „Ние няма как да се включим в нея. Така, че каквото съм могъл, съм направил. Надявам се, че все пак ще преосмислят решението си за отлагане на значимото събитие”, заяви министърът и посочи, че подкрепа от 100 000 лева никак не е малка.

- реклама -