Боил Банов, колекция, Божков, предмети, изкуство, култура изложба Лувъра

Боил Банов: Наша грижа е да опазим културното наследство без значение на кого е и на какъв адрес

Министерството на културата подхожда изключително отговорно и работи не за първи път съвместно с полицията и прокуратурата. Всякакви хипотези и такива глупости, че се слагат в чували са несъстоятелни.

Това съобщи министърът на културата Боил Банов, предаде БГНЕС.

Реакцията на Министерството на културата е след възмущение на бившия културен министър Вежди Рашидов, който в интервю заяви, че разследващите са се опитали в чували и кашони да конфискуват колекцията на свързаната с Божков фондация „Тракия“.

„Инспекторатът към министерството има постоянни представители, реставратори от Националния исторически музей и Националната художествена галерия.

Наша грижа е да опазим културното наследство без значение на кого е и на какъв адрес. Гарантираме, че всичко ще бъде опазено, проучено и съхранено“, уверява министърът.

Към този момент колекцията не е иззета, не е ясно кога ще стане. Тепърва експертите ще подготвят и опаковат по специален начин изнасянето.

След като пристигнат в Министерството на културата картините и антиките ще бъдат съхранявани в депата на Националната художествена галерия.

„Там има уреди за регулиране и измерване на влагата, температурата, светлината и всичко, за да бъде съхранено културното наследство, обясни министърът. Той добави, че колекция от 2700 предмета, собственост на фондацията на Божков, не е идентифицирана и регистрирана, но формално нарушение няма. Причината е, че собственикът на „Нове холдинг“ е подал заявление за регистрация през 2010 г. и отказал да заплати необходимата такса. Тя е в размер от 30 лева на артефакт, а няма срок за завършване на регистрацията.

Предметите от колекцията на Васил Божков се изземват в присъствието на най-добрите експерти в България, коментира по-рано днес и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

- реклама -