Боговете на виното слязоха от Пирин и благословиха лозята – СНИМКИ/ВИДЕО

Боговете на виното – от езически времена до днес, слязоха от снежните върхове на Пирин планина и благословиха лозовите насаждения и бъдещата реколта, изпълнявайки хилядолетен ритуал.

12

Днес по обяд край село Илинденци, община Струмяни, за 25-и пореден път се проведе традиционният празник на виното

Стотици почитатели на гроздовия еликсир от цялата страна посрещнаха древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон. С тях и свитата им от вакханки вървеше и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

13

Край огъня божествата изпълниха тракийския обред „Розалин”, съхранен отпреди четири хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила.

След като наобиколиха огъня, бог Сабазий протегна ръце нагоре и каза: „О, богове на природните стихии, дайте знак на смъртните”. Загрей разрови огъня, поръси го с вино, разчитайки знаците божествени.

Бакхус обиколи заедно с вакханките огъня, след което дойде ред на Дионис, който каза: „По благоволение на нас-боговете, и тази година ще се лее вино, силно и пенливо”.

Мома Кераца изрече: „Нека с божествената сила да пречистим всички, които сеят и обработват лозята, за да продължат традициите на винопроизводството”.

„Давам, дарявам, посвещавам”, провикна се Бакхус. Финалната реплика бе на Трифон: „Да е берекетна годината и добра реколтата. Амин!”

След като боговете гадаха по огнените знаци и установиха, че реколтата ще е добра, отец отслужи водосвет за здраве и берекет през годината за хората и богат урожай от лозовите масиви в м. Масовец.

Попът заряза първи. Последваха го кметът на общината Емил Илиев, собствениците на масивите и самите богове. Полубогинята мома Кераца поливаше с керацуда орязаните лозови пръчки.

Преди и след като боговете слязоха, в местността се лееше бяло и червено вино. Край огъня се въртяха хора, на които се хващаха смъртни и безсмъртни.

След обяд празникът се пренесе на площада в село Илинденци, където се провежда традиционният конкурс за производител на вино.

- реклама -