Богомолци няма да носят иконата на Богородица от Бачковския манастир

Единствено монаси и духовници от Бачковския манастир ще носят иконата на Богородица до местността Клувията. Това съобщи пред 24plovdiv.bg игуменът на обителта Сионий. Традиционното литийно шествие се прави на втория ден на Великден. Заради ограничителните мерки литийното шествие на втория ден от Великден ще бъде без богомолци.

„Разбира се, не можем да спрем хората, които искат да се включат в церемонията. Но те трябва да са на отстояние един от друг и задължително с маски, каквито са разпорежданията“, добави той.

И тази година на Великден в манастира ще се дава причастие. „Според каноните на църквата се прави с обща лъжица“, уточни Сионий.

Богомолците, които посетят Бачковския манастир навръх Възкресение, ще получат червено яйце. По традиция на Велики четвъртък в обителта се боядисват толкова яйца, колкото са цифрите в годината. Сега ще са 2020 броя.

„Не очакваме много хора заради пандемията, затова повечето яйца ще дарим на социално слаби“, уточни игуменът.

Манастирът ще раздаде и 120 килограма сурово агнешко на бедни в пакети.

На следващия ден е самото изнасяне на иконата. Според преданието тя била заровена в местността Клувията, за да бъде предпазена от унищожение по време на османското владичество. Точно на втория ден от Възкресение, реликвата е намерена от две овчарчета и предадена в Бачковския манастир.

Оттогава винаги на този ден се пренася до мястото, където е била скрита, отслужва се литургия и се връща обратно в обителта.

За ритуала пристигат богомолци от цялата страна, тъй като вярват, че участието в литията ще им донесе здраве и късмет.

Бачковския манастир

Светинята се слага на специална платформа, обкичена с цветя, а вярващите се редуват да я носят на разстояние от близо 3 километра.

От няколко години шествието се извършва с копие на иконата, за да бъде предпазен оригиналът, който е поставен в специална рамка от африканското дърво ироко. Светинята стои в централната църква на манастира, а хиляди от цялата страна й се покланят.

Смята се, че има чудодейна сила. В архивите на манастира са записани стотици истории на хора, които са се изцелили или са се сдобили с рожба след молитва пред Богородица от Бачково.

- реклама -