манастир

Богомилите криели в Земенския манастир мистичния знак на българите

Земенският манастир – една загадка на повече от 10 века

Храмът „Св. Йоан Богослов” всяка година се посещава от десетки хиляди туристи. Те са привлечени като магнит от мистичната история на манастирския комплекс, защото се говори, че богомилите тачели мястото и пазели в него знака на българина – единствения символ, който може да обедини религиите по света.

Според древна легенда през Земен са минали и кръстоносците, които търсили храма на Соломон по писмени знаци от стенописите.
5465974
Истина или не, със сигурност обаче не може да се отрече огромната архитектурна стойност на тази малка църква, чиито купол е вписан в квадрат. Вътре храма е изрисуван с живи и реалистични образи.

Те са автентични и не са реставрирани

Цветните стенописи са изключително добре съхранени до днес, въпреки, че
най-стария датира от 11 век, когато била построена обителта.
Той изобразява Св. Ана и е единствената фреска, запазена от първото изографисване на храма. Автентичен е и подът, изграден от разноцветни каменни плочи. Емблематична за Земенската църква е сцената с изковаване на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста. Тя е предмет на специално внимание и от страна на масоните.

5465971

Уникален е стенописът с двойния Христос на сцената „Причастие на апостолите“, където за разлика от обичайното причастие, при което Христос с едната ръка дава хляба, а с другата – виното, тук са изографисани два образа на Христос и апостолите са разделени по шест.

5465966

Впечатляващи са сцените на Успение Богородично, Благовещение, ктиторските портрети на деспот Деян и съпругата му Доя. Те са тогавашните местни владетели, дарили средства за второто изографисване през 14-ти век.

5465968

Според експерти ктиторските портрети в Земенския манастир са най-старите и с най-голяма художествена стойност след ценните образи на Калоян и Десислава в Боянската църква.

5465973
5465965
Навремето кардинал от Ватикана предрекъл, че храмът край Земен ще спаси света. Може би заради това някаква „сила свише” го пази вече 10 века от разрушаване, оцелял е дори през смутните времена византийско и турско иго.
източник: БТА
- реклама -