Богдан Кирилов, ваксини, ваксинация, опашки, коронавирус, мерки
Снимка: БГНЕС

Богдан Кирилов: Ваксините с изтекъл срок на годност са бракувани и предстои да бъдат унищожени

В България не се прилагат ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„Има ваксини с изтекъл срок на годност и такива, които не са били усвоени от отворени флакони, но те са бракувани и през следващите месеци предстои да бъдат унищожени“, обясни Кирилов.

Той уточни, че по отношение на препарата на „Пфайзер“, Европейката агенция по лекарствата е препоръчала срокът на годност да бъде удължен от 6 на 9 месеца. Решението е одобрено през септември от Европейската комисия.

„Това е валидно както за партидите, които ще бъдат произвеждани след тази дата, така и за всички произведени до този момент след юни месец 2021 г.“, каза още Кирилов и посочи, че старите партиди не могат да се преопаковат и затова срокът им се удължава автоматично.

Кирилов обясни, че от средата на годината е занижен интересът към ваксината на „АстраЗенека“- 480 хил. дози са използвани. Разполагаме с най-много дози от препарата на „Пфайзер“ – близо 1,7 млн. са приложени. Около 320 хил. са използвани от ваксината на „Модерна“ и близо 340 хил. от препарата на „Янсен“.

Източник: бТВ

 

 

 

- реклама -