Богдан Кирилов, сигнали, нежелани реакции, ваксини
Снимка: БГНЕС

Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с „AstraZeneca“

„На този етап няма индикация за спиране на ваксинирането с „AstraZeneca“. Това заяви пред БТВ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той подчерта, че ваксинационният щаб продължава да работи.

„Оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) към момента показва, че съотношението полза – риск е положително. Тя препоръчва прилагането на ваксината в съответствие с разрешението ѝ за употреба, но очакваме становището на ЕМА по отношение на допълнителния анализ, който се извършва за данните за безопасност. В края на другата седмица се очаква тази информация“, обясни Богдан Кирилов. По думите му за втората доза от ваксината все още няма категорична препоръка, въпреки че част от държавите като Германия например, са посочили, че обмислят втората доза да бъде от РНК ваксина.

„ЕМА изиска от производителите да предоставят всички данни, които имат за такъв тип комбиниране, за да може да бъде направена регулаторна преценка“, уточни Кирилов.

Заплащането на ваксините става след получаването, така ще в следващите седмици в зависимост от развитието на ситуацията, ЕК може да предприеме действия в различна посока за доставката на ваксини на „АстраЗенека“, отбеляза той. „Към момента данните показват, че ваксината може да бъде прилагана. Също така има възможност за препродажба и дарение, като това е една от основните ваксини, която ще бъде прилагана по платформата „Ковакс“, организирана от СЗО“, заяви Кирилов.

- реклама -