Богдан Кирилов, ваксини

Богдан Кирилов: ЕМА работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през месец септември

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през месец септември.

Компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините – моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон.

Към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като в тази връзка очакванията са първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5.

Това посочва маг.-фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки септември, обяснява Богдан Кирилов.

Той е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването, и смърт. „Финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори извън ЕС ще покажe дали и до каква степен новите адаптирани ваксини ще демонстрират по-висока ефективност спрямо използваните към момента“, коментира още ръководителят на българската агенция по лекарствата.

На въпроса „Какъв е съветът Ви – да се чакат адаптираните ваксини или да ползваме сега тези, с които разполагаме?“

маг.-фарм. Богдан Кирилов отговаря: “Считам, че ранното прилагане на втора бустер доза от наличните към момента ваксини в ЕС е изключително важно именно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система. Такъв подход би имал най-голям ефект в държави като България, където вълната BA.4/5 започна и все още не е достигнала своя връх”. Мнението си той мотивира и с актуализираните препоръки на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата.

Двете институции потвърждават, че хората на възраст над 60 години и медицински уязвимите популации остават изложени на най-висок риск от тежко протичане на заболяването, а по-ниският брой на лица със завършен ваксинационен курс в България спрямо останалите държави от ЕС определят необходимостта от продължаване на кампанията за първична ваксинация и приложението на първа бустер доза, за бъде защитена максимална част от населението.

Очакванията, че през есенния сезон на пазара вече ще има и комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, директорът на ИАЛ коментира така:

„Изпитванията на комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.“

- реклама -