Богдан Кирилов, ваксини, АстраЗенека

Богдан Кирилов: ЕМА не препоръчва блокирането на проблемната партида на АстраЗенека

Вчера Европейската агенция за лекарства (ЕМА) публикува информация за блокираната партида на „Астра Зенека“. Няма доказателства за причинно-следствена връзка, като проверките по случая продължават.

От агенцията обаче категорично заявяват, че не препоръчва на държавите да блокират тази партида.

Това заяви председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов по повод изтеглената партида на ваксината на АстраЗенека.

На 12 февруари са получени 31 200 дози, които са били поставени, отчете Кирилов.

Ние ще вземем решение не под паника, а с доводи и доказателства. Няма опасност за хората и затова не сме спрели партидата у нас. Тогава, когато Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) каже да се спре, тогава ще бъде спряна, каза още министър Ангелов.

В България преди месец имаше смъртен случай няколко дни след ваксиниране срещу COVID-19, но няма доказателства, че причината е във ваксината, каза още Костадин Ангелов.  Той подчерта, че ваксината не е била на „АстраЗенека“.

Разпространяването на твърдения за опасни ваксини не ни помага, обезсърчава хората и намалява желанието им да се ваксинират, каза още той.

По отношението на нежеланите лекарствени реакции сигналите, които постъпват в агенцията, са грипоподобни системи и оток в мястото на приложение на ваксината преобладават. Имаме 840 съобщения за нежелани ефекти след поставяне на ваксините. Оплакванията са около 3 на 1000, съобщи Кирилов.

За ваксината на „Янсен“ се очаквало днес или утре да се издаде разрешение, но все още нямало конкретика за точна доставка като дата и количества. Наред с това в Европа продължава и работата по разрешението за използване на руската ваксина.

Наред с това в Европа продължава и работата по разрешението за използване на руската ваксина.

„31 200 дози очакваме утре, с 2400 дози повече ще получим от Оксфордската ваксина. Чакат се и 21 060 от ваксината на „Пфайзер“, 33 600 от „Модерна“ и още 36 000 дози в края на седмицата отново от Оксфордската ваксина“, съобщи данни за предстоящите доставки на ваксини магистър-фармацевт Кирилов.

- реклама -