Богдан Кирилов, сигнали, нежелани реакции, ваксини
Снимка: БГНЕС

Богдан Кирилов: До 2 седмици очакваме повече подробности за Спутник V и „Синовак“

От началото на годината у нас са пристигнали 2,5 милиона дози ваксини. Днес очакваме 19 200 от препарата на „Янсен“, утре по 36 000 на „Модерна“ и на Оксфордската ваксина. Това каза пред БНТ Богдан Кирилов, който е шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Има случаи и у нас на хора, които са си поставили втора доза от РНК ваксина след първа игла на „Астра Зенека“. В Агенцията по лекарствата няма информация за проблеми.

В последните седмици се наблюдава дори активно участие от страна на всички медицински специалисти, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати, подчерта Кирилов.

Коментират се възможностите за дарение и препродажба на ваксините на „Астра Зенека“. Хората у нас, на които е поставена първа доза, обаче не отказват втора, стана ясно от думите на шефана на Агенцията по лекарствата.

Обсъжда се общ подход, Европейската комисия ще моделира този процес, каза още Богдан Кирилов. Нашата държава може да води преговори, но има клаузи в договорите, според които трябва да се получи съгласие от производителя за дарение или препродажба, уточни той. Голяма ще бъде ролята и на СЗО.

Кирилов допълни, че не може да има препродаване на по-висока цена на ваксините на „Астра Зенека“.

Срокът на годност на ваксините е 6 месеца, допълни той.

В понеделник страна ни е получи нови 274 000 дози от ваксината на „Пфайзер“, а днес се очакват и 19 000 дози от „Янсен“. Заради големия брой доставки Кирилов се надява в следващите седмици да се увеличи темпът на ваксинация и по-бързо да бъде достигнато необходимото ниво, което Европейската комисия поставя за справяне с пандемията.

В следващите дни ще бъде извършена инспекция на базите за производство на Спутник V в Русия. До две седмици се очакват по-подробна информация за руската и китайската вакниса на Синовак.

Когато има по-сериозно разпространение на коронавируса, има и по-голям интерес към ваксинирането, отчете Кирилов.

В началото на следващата година може да има лекарство срещу COVID-19, допълни той.

- реклама -