Богдан Кирилов, ваксини

Богдан Кирилов: България ще получи повече от 3,2 милиона РНК ваксини следващите три месеца

Основните количества в следващите месеци ще бъдат от РНК ваксини срещу коорнавирус, така че хората ще могат да избират.

Това увери директорът на Изпълнителната Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Както стана ясно вчера България ще поучи близо 1,3 млн. ваксини на „Пфайзер – Байонтек“. Това стана благодарение на две седмици тежки преговори между държавите членки на ЕС. Първоначално не беше постигнато споразумение на експертно ниво и трябваше да се включат лидерите. Националният интерес беше застъпен от премиера и това позволи на България да получи тези 1,3 млн. дози, уточни Кирилов.

Това означава, че в следващите 3 месеца България ще получи над 3,2 млн. дози само от РНК ваксините срещу COVID-19, допълни Кирилов.

„В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. Тези 1,3 млн. дози са част от 10 млн., за които ЕК успя да сключи споразумение с компанията „Пфайзер-Байонтек“ за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвърто тримесечие“, обясни Кирилов.

Това ще позволи да се стигне до 50% ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от Европейската комисия, допълни той.

Силно се надявам до края на юни да имаме над 50 % ваксинирани от населението на България.

Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Силно се надяваме, че ще успеем до края на юни вече да имаме над 50 % ваксинирани от населението. Добавяме и тези, които са преболедували. Мисля, че много скоро след това ще постигнем заветните 70 % колективен имунитет

Имаме 500 хил. ваксинирани в България, които са с две дози, надявам се, че ще постигнем около 2.5 около 3 млн. в края на юни, за да живеем малко по-нормално“, заяви още проф. Балтов.

По думите му проблемът е в доставката. „В момента, в който имаме достатъчно ваксини, този процес ще нарасне и ще стане устойчив“, заяви още проф. Асен Балтов.

Той отговори и на въпрос как ще гласуват хората от COVID отделенията. „В „Пирогов“ сме създали необходимата организация. Ние винаги откриваме една секция за тези, които са хоспитализирани. За тези, които са в COVID отделенията има определена мобилна секция“, допълни още той.

- реклама -