Снимка: БГНЕС

Богдан Кирилов: 700 000 дози се очакват през април, от тях 350 000 ще бъдат на РНК ваксини

ЕМА продължава да извършва оценка на останалите ваксини, за които няма все още разрешение. По отношение на „Спутник“ ще бъде извършена проверка на производствените бази в Русия. Едва след тази инспекция ще се премине към следващия етап. За китайската ваксина „Синовак“ се провеждат все още консултации, заяви Богдан Кирилов, директор на агенцията по лекарствата.

700 000 дози се очакват през април, от тях 350 000 ще бъдат на РНК ваксини. Около 16 април ще бъде първата доставка на ваксината на „Джонсън и Джонсън“, каза още Кирилов.

В България досега са били съобщени 1442 нежелани лекарствени реакции от ваксини срещу COVID-19, съобщи още той.

Гражданите съобщават за грипоподобни симптоми, за повишена температура и болка на мястото на убождането.

Тези симптоми отшумяват най-често до 24 часа, рядко до 48 часа. Сигналите от ваксинирани с ваксината на производителя „Модерна“ са били 108 , на „Пфайзер“ – 332, на „АстраЗенека“ – 1002, посочи Кирилов.

Броят на излекуваните почти достигна броя на заразените. Колкото се приемат, толкова се изписват на денонощие. Болниците имат резерв в София, дори при повишаване на броя на заразените ще реагираме адекватно, заяви директорът на „Пирогов” Асен Балтов.

Намалява броят на хоспитализираните в Кюстендил, Бургаска област, Силистра, увеличава се обаче в Пловдив, Варна, съобщи още Балтов. Заредени сме с всичко необходимо, няма недостиг на кислород, което е основното, от което се нуждаят пациентите. Не се наблюдава натискът, който имахме през ноември и декември, каза още Балтов.

- реклама -