Богати и успели без висше образование: Oпpa Уинфpи

„Няма значение кой сте и откъде идвате. Способността ви да триумфирате започва от вас. Винаги“.

Това са думи на Опра Уинфри – една от най-успелите и влиятелни жени, извървяла пътя от гетото до славата и богатството.

Животът на Опра Уинфри звучи като приказка, в която едно бедно чернокожо момиче се превръща в най-уважаваната и влиятелна телевизионна водеща в света.

Опра Гейл Уинфри е родена на 29 януари, 1954 година в щата Мисисипи като нежелано дете на двама тийнейджъри.

Детството на Опра е изпълнено с трудности. През първите ѝ шест години дрехите ѝ буквално били ушити от чували за картофи. Живее с майка си Вернитa, но бяга от нея, защото е била сексуално насилвата от роднини и приятели на майка си.

Едва 14-годишна Опра ражда бебе, което малко по-късно умира. Тя се мести да живее при баща си Върнан, който бил бръснар и бизнесмен. През 1971-ва с пълна стипендия успява да влезе в държавния университет на Тенеси.

Докато учила в Университета, Опра Уинфри получила оферта за работа в местна телевизия и напуснала училище, за да започне медийната си кариера.

През 1976-та се мести да живее в Балтимор, за да е водеща на токшоу. Продукцията се превръща в хит и Опра е негова водеща в продължение на 8 години, преди по-голяма телевизия да я привлече с нейно собствено сутрешно предаване. Едва за няколко месеца успява да изпревари цялата си конкуренция.

1986-та е ключова за кариерата й. Тогава започва свое собствено шоу – Шоуто на Опра Уинфри. То се излъчва по 120 различни канала, общата аудитория, която го следи е около 10 милиона човека. За първата година шоуто печели 125 милиона долара, от които 30 били за Уинфри.

Скоро придобива пълните права върху шоуто и основава своя продукционна къща и започва да печели все повече и повече пари.

Постиженията на Опра Уинфри като журналист и филантроп я нареждат сред най-уважаваните и харесвани обществени личности. В продължение на 25 години тя забавлява, просвещава и вдъхновява милиони зрители чрез Шоуто на Опра.

Основава собствена телевизионна мрежа, става първата жена милиардер от афроамерикански произход, получава почетна степен от Харвардския университет и бива удостоена с „Президентския медал на свободата“.

Богатството й се изчислява на 2,4 милиарда долара. Те са спечелени основно с нейното ток шоу, следено в продължение на 25 г. от 40 милиона телевизионни зрители. Опра Уинфри се изяви и в киното като актриса, във филма „Пурпурен цвят“ на Стивън Спилбърг.

- реклама -