Богати и преуспели, но незавършили университет: Стив Джобс

Не е напълно вярна поговорката „който се учи, той ще сполучи“. Опровергават го най-големите умове и милиардери на планетата. Има много известни личности, които не са завършили висше образование и въпреки това се радват на шеметен успех.

Един от тях е и бащата на iPhone- Стив Джобс. Напуска колежа си в Портланд само шест месеца, след като е постъпил там.

Университетът бързо дотяга на Джобс. Той харесва „Рийд“, но не и задължителните курсове там. За своя изненада открива, че въпреки хипарската слава на учебното заведение, изискванията са доста строги. Освен това, както споделя по-късно, Джобс започва да чувства вина, че харчи парите на родителите си за нещо, от което не вижда никаква ползва.


„Всички спестени с много труд пари на нашите отиваха за моето образование. Не знаех какво искам от живота и как университетът ще ми помогне да разбера. А там прахосвах финикийските знаци, които родителите ми бяха изкарвали цял живот. Затова след първия семестър реших да напусна и да чакам всичко да се нареди от само себе си. Щом прекъснах, вече можех да не ходя на лекциите, които не ми бяха интересни“, казва Стив в една от прочутите си речи в „Станфорд“, която четем в книгата „Стив Джобс“ от Уолтър Айзъксън.

Позволяват на умния младеж да ходи на занятия и да живее в общежитието при приятелите си дори след като престава да плаща таксите. Сред интересните е курсът по калиграфия, който привлича вниманието му, когато вижда няколко красиво оформени плаката в студентското градче. Съзнателно търси пресечната точка между изкуство и техника. Във всичките му продукти по-късно технологиите са комбинирани с изящен дизайн, елегантност, емоция, дори романтика. Курсът по калиграфия се оказва много важен. В същото време Джобс води бохемски живот в околностите на „Рийд“.

През повечето време ходи бос, а при сняг – със сандали. Състудентката му Елизабет Холмс (която също по-късно напуска университета и става най-младата милиардерка) му готви, като се старае да се съобразява с безумните му диети.

Той връща бутилки от безалкохолно, за да печели джобни, продължава да посещава безплатните неделни обеди в храма на Кришна. Стои с яке в неотоплявания преустроен гараж, където живее за 20 долара на месец. Когато му трябват пари, работи в лабораторията на факултета по психология, където поддържа осветлението, използвано за изучаване на животинското поведение.

Именно в този гараж със Стив Возняк основават „Епъл“. „Светът рядко вижда човек, който въздейства толкова дълбоко като Стив – ефектът от неговата личност и дейност ще чувстват поколения наред. За тези от нас, които имаха щастието да работят с него, това беше изключително голяма чест. Стив ще ми липсва много“, споделя Возняк.

И още любопитни факти за Стив Джобс

Откъде идва името „Епъл“ (Apple)? Джобс споделя, че една от причините е, че много обича ябълки, но основната е, че в указателите Apple ще се намира преди Atari, за която работи преди това. Другото, което повечето хора не знаят, е, че трябваше да измислим име до 17 ч., казва Джобс.

Стив Джобс получава по 1 долар заплата от „Епъл“, след като е назначен за главен изпълнителен директор на компанията през 1997 г. През 2007 г. той коментира този факт по следния начин: „Получавам 50 цента, за да се показвам, и още 50 цента, които са за представянето ми.“

Джобс е пескетарианец. Това е човек, който консумира риба, но не и друго месо.

Стив има общо четири деца.

Първото е дъщеря – Лиза Бренън Джобс, която той дълго време отказва да признае за свое дете. Следват три деца от брака му с Лорийн Пауъл – Рийд, роден през 1991-ва, както и дъщерите Ерин и Ив, появили се на бял свят през 1995 и 1998 г.

Джобс е един от менторите на основателите на „Гугъл“ Сергей Брин и Лари Пейдж, тъй като вижда потенциал в компанията им.

През 2010 г. сп. „Форбс“ оценява богатството му на 8,2 млрд. долара.

Основателят на Apple Стив Джобс почина през 2011 година от дихателна недостатъчност, причинена от метастази на рака на панкреаса, с който се бореше от години.

 

- реклама -