БНТ

БНТ спира предаването на Валя Ахчиева и обявява конкурс за нов разследващ формат

Българската национална телевизия обявява вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. Решението е било взето днес на Управителен съвет, след обсъждане с ръководството на Дирекция “Информация”. Предложения може да дава всеки един от журналистите, работещи в БНТ.

„Водена от обществената си мисия, БНТ постоянно работи по прилагането на високи професионални стандарти и стриктното спазване на законодателството, етичните норми и добрата журналистическа практика. Редакционната независимост продължава да бъде абсолютен приоритет на ръководството, а решението за вътрешния конкурс цели да надгради и осъвремени постиженията на най-добрия журналистически екип в България“, заявяват от медията.

За да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички журналисти, настоящият тв формат за разследвания ще бъде временно спрян.

Това означава, че на практика телевизията сваля предаването  „Открито“ с водещ Валя Ахчиева

„В същия времеви слот ще продължим да излъчваме силния документален формат “В кадър”, донесъл не една и две награди на БНТ. Качествената разследваща журналистика има запазено място и в ежедневните ни публицистични предавания, както и в емисиите на “По света и у нас”, заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

По време на конкурса, Българската национална телевизия ще организира и широка дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет, СЕМ и съсловни организации. На нея ще се обсъдят новите тенденции, журналистическите предизвикателства, правната рамка и опита на европейските обществени телевизии в сферата на разследващата журналистика. Концепциите ще се приемат до 20 март 2019 г.

- реклама -