БНБ ще сравнява такси и комисионни, плащанията по интернет стават по-защитени

Нова интернет страница ще съпоставя банковите такси и комисионни. Сайтът ще бъде създаден до края на следващата година от Българска народна банка. Новата услуга е предвидена в проект на Закона за платежните услуги, приет днес от МС.

В законопроекта е предвидено потребителите да имат достъп до повече платежни услуги.

С новите текстове се въвеждат и допълнителни изисквания към финансовите институции, най-вече тези свързани със сигурността на потребителите при извършване на онлайн разплащания.

Една от новостите е максималният размер на загубите, които клиентът понася при изгубен или откраднат платежен инструмент, намалява от 300 на 100 лв.

Въвеждат се и два нови вида платежни услуги, които ще се извършват изцяло в интернет – услуги по иницииране на плащане и по предоставяне на информация за сметка. С първата ще се позволява на потребителя да поиска доставчикът на платежната му услуга да осъществи директна връзка между сайта на търговеца, от който иска да пазарува, и платежната сметка на последния. Това ще доведе до по-евтини онлайн плащания, без да е необходимо да притежаваме кредитна или дебитна карта.
Услугата по предоставяне на информация за сметка пък ще даде възможност на потребителите да имат достъп до всички сметки, които притежават при различните доставчици на платежни услуги, чрез ползването на една онлайн платформа.
Компаниите, които предлагат услуги по иницииране на плащане, ще се лицензират от БНБ. За доставчиците на услуги по предоставяне на информация за сметка се въвежда регистрационен режим – ще се регистрират от Централната банка.

- реклама -