БНБ с Ден на отворените врати, гостите ще получат банкноти с лика си

Ден на отворените врати обявява в събота, 15 юни, Българската народна банка. БНБ ще осигури свободен достъп за граждани в централната сграда на институцията за времето от 10.00 до 17.00 часа.

Денят на отворените врати през настоящата година ще премине под знака на 145-ата годишнина от основаването на БНБ. Посетителите ще имат възможност да разгледат заседателната зала на Управителния съвет. В нея  са взимани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната. А също галерията с маслени портрети на управителите, кабинета на управителя, музейната сбирка  на БНБ, оперативния салон за клиенти,

както и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

Специален акцент тази година е подредената в паричния салон изложба. Тя е посветена на 145 години от основаването на БНБ, нейната история през годините и нейните сгради.

На разположение на групите посетители ще бъдат служители на банката. Те ще ги съпровождат и ще ги запознаят с основните функции и задачи на институцията.

Българска народна банка е основана на 25 януари 1879 г. Статутът ѝ е уреден със Закона за Българската народна банка, приет на 5 юни 1997 г.

Основна цел на Българската народна банка е да поддържа ценовата стабилност чрез

осигуряване стабилността на националната парична единица

и провеждане на парична политика в съответствие с изискванията на закона.

 

- реклама -