БНБ , Бойко Рашков, Бойко Борисов, позиция

БНБ: Кирил Петков поиска рокади в ББР преди да поеме поста министър на икономиката, след това ги е оттегли

Кирил Петков е поискал рокади в ББР преди да поеме поста министър на икономиката, след това ги е оттеглил. Това информират от Българската народна банка във връзка с постъпили многобройни запитвания относно намеренията за промени в ръководството на „Българска банка за развитие“.

На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Република България съгласно указа на президента – в БНБ постъпиха искания от господин Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата.

Това съобщиха от БНБ по повод рокадите в Българската банка за развитие.
Същите искания бяха оттеглени съответно от министър Кирил Петков и господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, на 21 май 2021 г.

Към момента в БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР.

- реклама -