Блясък и послания при откриването на 72-ия кинофестивал в Кан

Филмовият фестивал в Кан беше открит със стилна церемония, бляскав червен килим и послание за спасяване на киносалоните.

Актьорите Шарлот Генсбур и Хавиер Бардем откриха 72-ия кинофестивал в Кан.

На сцената имаше празен стол, на който беше написано името на режисьорката Аниес Варда, която почина в края на март. Децата й Матийо Деми и Розали Варда изкачиха стъпалата на фестивалния дворец заедно с френския министър на културата Франк Ристер. Режисьорката беше почетена лично от министъра на културата Франк Ристер.

По червения килим преминаха холивудските актриси Селена ГомесЕва Лонгория, Тилда Суинтън и Джулиан Мур, както и американецът Джеръми Мийкс, който се прочу като „най-красивия затворник“ и стана търсен модел. Звездата на вечерта беше комедийната легенда Бил Мъри.

След церемонията бе прожектиран филмът „Мъртвите не умират“ на американския режисьор Джим Джармуш. В главните роли са Бил Мъри, Адам Драйвър, Клоуи Севини, Стив Бушеми, Дани Глоувър.

По-рано по време на пресконференция председателят на журито Алехандро Гонсалес Иняриту защити „съвместното преживяване“ в кината във време, в което онлайн платформите като Нетфликс се превръщат в големи продуцентски компании.

- реклама -