Tired or stressed businessman sitting on the walkway in panic digital stock market financial background

Блумбърг: Най-богатите хора в света са загубили 114 млрд. долара заради срива на фондовите пазари в САЩ

Най-богатите хора в света са загубили 114 млрд. долара заради резкия спад на фондовите пазари в САЩ в понеделник, съобщи агенция Блумбърг.

Тя се позовава на своя „списък на милиардерите”, който се обновява в реално време във връзка с пазарните котировки на активите.

Сред 550 бизнесмени, включени в списъка, 18 души са загубили в понеделник вечерта над 1 млрд. долара.

Най-много от всички от падането на фондовите индекси в САЩ е пострадал ръководителят на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway („Бъркшир Хатауей”) Уорън Бфет, чието състояние е намаляло с 5,1 млрд. долара и сега е 85 милиарда.

Berkshire Hathaway е най-големият акционер на банка Wells Fargo, чийто акции в понеделник паднаха с 9,2 процента.

Спадът стана рекорден за 30 корпорации, влизащи в състава на индекса Dow Jones („Дау Джоунс”) – главен показател за фондовия пазар в САЩ.

На второ място по загуби е ръководителят на компанията Facebook („Фейсбук”) Марк Зукърбърг. Състоянието му е намаляло с 3,6 млрд. и е стигнало 74,7 милиарда долара.

На трето място е най-богатият човек в света – собственикът на американския интернет магазин Amazon („Амазон”) Джеф Безос, който е обеднял с 3,3 млрд. долара и сега разполага със 116 милиарда.

Съсобствениците на холдинга Alphabet („Алфабет”), на който принадлежи интернет търсачката Google („Гугъл”), Лари Пейдж и Сергей Брин, са загубили по 2,3 млрд. долара и сега състоянието им се оценява на 53 млрд. и 51,5 млрд. долара.

В понеделник на Нюйоркската фондова борса беше регистриран най-големият за цялата история спад на индекса Dow Jones – с 1,6 хиляди пункта (6%). В края на сесията намалението се забави и към края на търговията беше 1,175 хиляди пункта или 4,6 процента.

Като цяло капитализацията на американските компании, влизащи в по-широкия от Доу Джоунс индекс S&P 500, падна с 2,5 трилиона до 29 трилиона долара.

- реклама -