Меркел

Блумбърг: Германия рязко губи лидерски позиции в ЕС

Необосновани са били страховете на европейците от растящото влияние на Германия, тъй като немското господствос днешна дата се свежда до опити да се удържи единството на Евросъюза, коментира агенция Блумбърг.

Обявявайки се за излизане на страната си от ЕС, британците се опитват да представят евроинтеграцията като проект за създаване на „рязко разширяваща се федерална държава под ръководството на Германия”. За дългия период на съществуване на Евросъюза обаче нищо подобно не се случи, а ФРГ в последно време рязко губи лидерски позиции, отбелязва авторът на статията.

Постоянната нужда да бъде подкрепяна Гърция и миграционната криза показаха, че и немското „господство” си има граници.

Европейските страни позволяват на Германия да влияе на общата политика само дотогава, докато страната е готова да поема значително по-големи отговорности, отколкото съседите й. И ако тази политика търпи поражение, то на немското правителство ще се наложи да плати за грешките, подчертава изданието.

В случая с антируските санкции най-голям натиск изпитва именно Германия. На Берлин се налага да оправдава непопулярните мерки не само пред останалите страни от ЕС, но и пред собствените му граждани.

Единството по отношение на продължаването на санкциитекъм Русия обаче отслабва с всеки следващ ден и дори немското правителство не е в състояние да му се противопостави, пише авторът на Блумбърг.

„През 2016 година от господството на Германия в Евросъюза е останал само мит”, заключава изданието.

- реклама -