БЛС: Спрете да посягате на медиците!

Спрете да посягате на медиците! С този призив излезе Българският лекарски съюз (БЛС) след поредния случай на насилие над лекар. Този път той е над медик, работещ в Спешния център във Враца. От съюза

подкрепят безусловно пребития от неизвестно лице колега,

както и всички останали медици.

Съсловната организация категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия. И се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, подложен на вербална или физическа агресия, предава БНТ.

До нападението се стигна след трагедията отпреди дни, при която след тежка катастрофа край Враца загина 3-годишно дете. След нея агресията към спешните медици в града ескалира. И това не е случайно, защото и при този трагичен инцидент, отново за виновен индиректно беше посочен медицинският екип отзовал се на място, казват от лекарския съюз.

Искаме ясно да заявим, че при установяване на нарушение или доказване на вина е важно да има наказани и всеки трябва да понесе последствията от своите действия. Но се обявяваме категорично против изместването на фокуса при подобни случаи и индиректното внушаване на вина, посочват от БЛС.

Според лекарския съюз от изнесената в публичното пространство информация за трагичния инцидент край Враца става ясно, че

спешният медицински екип е действал своевременно

и професионално, дори в извънработното си време, се казва още в позицията.

На този етап няма доказателства за неадекватни действия от тяхна страна, въпреки че пробата за алкохол на д-р Диана Димитрова е положителна.

- реклама -