БЛС с остра декларация за неспазени договорености по бюджета на НЗОК

Българският лекарски съюз излезе с остра декларация за неспазени договорености по проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. от страна на държавата. Текстовете първоначално са били приети и са получили подкрепа от Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Националнатa асоциация на частните болници, Сдружението на областните болници, Сдружението на общинските болници и Българска болнична асоциация.

От съсловната организация са установили, че един от основополагащите текстове, а именно, елиминирането на възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление, липсва в утвърдения от партньорите вариант.

БЛС бюджет извънболнична помощ болници позиция родилка Сливен„Фактът, че договорени вече параграфи отсъстват от новия документ за ЗБНЗОК, обезсмисля водените до момента конструктивни и диалогични преговори и поставя под съмнение подписването на Националния рамков договор 2019. Едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система“, пишат в своята декларация от БЛС.

От там твърдо застават зад своето предложение и убеждение, че за правилното функциониране на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските специалисти, за успокояване на напрежението в сектора е задължително обезпечаване дейността по направление, без да има възможност за прехвърляне на вече един път гласувани средства по параграфи в друго направление.

Българският лекарски съюз настоява предложението за фиксиране на средствата по параграфи да бъде вписано в ЗБНЗОК, запазвайки смисъла на предложението от лекарския съюз.

„От години сме свидетели на практиката за попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност, което по същество нарушава волята на законодателя. В тази връзка, БЛС държи дейността на медицинските специалисти да бъде максимално обезпечена и оптимизирана, така че качеството на услугите в сектора да бъде повишено, така че здравната система да отговори адекватно на потребностите на населението“, категорични са от лекарския съюз. Те добавят, че в случай, че договорените предложения на съсловната организация не бъдат взети предвид, ще предприемат всички позволени от закона мерки, в т.ч. искане на оставка на некоректните партньори в сектора, които безпардонно елиминират вече договорени текстове в ЗБНЗОК.

- реклама -