сн. БГНЕС

Блокират по къщите им стотици роми в Сливен, изолират цели улици

Около 500 души в циганския квартал на Сливен „Надежда“ и други към 120 човека от квартал „Речица“ предстои да бъдат поставени под карантина като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщиха днес от общината.

От РЗИ в града вече връчват предписанията за това, като предприемат нов начин за карантиниране – в изолация ще бъдат оставяни цели домакинства, няколко къщи, част от улици и дори цели улици в ромските махали. Проблемът там е, че хората в тези квартали живеят нагъсто – по двайсетина и повече човека в една къща, и няма как да бъдат изолирани само отделни лица, поставени под карантина.

В разясняването на мерките активно се включват ромски лидери, здравни медиатори и местни пастори.

В същото време кметът на Сливен Стефан Радев обясни, че тези квартали не могат да бъдат блокирани и поставени изцяло под карантина, каквито гласове се чуват, тъй като не са обособени като отделни населени места. Например в квартал „Надежда“, в който живеят над 20 хиляди души, няма аптека и достатъчно хранителни магазини. Отделно там живеят хора, които се грижат за гробищния парк, за озеленяването и почистването на Сливен и няма как да оставим града без тези услуги, поясни още Радев.

Той разсея и слухът, че леглата в болниците на Сливен за болни от COVID-19 са свършили и че в града няма свободни места за лечението на болестта.

„Това твърдение не е вярно“, бе категоричен кметът. Той съобщи още, че общо в двете инфекциозни отделения на болниците, които са на първа линия в борбата с COVID-19 – МБАЛ „Д-р Иван Силимински“ и ВМА-Сливен, има 48 легла. Това са отделенията, които пряко поемат тези случаи. Възможно е, при необходимост, и други отделения да се трансформират за вируса, с което леглата да надминат 300. В момента само инфекциозните отделения са с капацитет 48 легла, а настанените в тях болни са малко над 20 души.

До момента на територията на област Сливен с коронавирус са диагностицирани 41 души, т.е. 1.90 човека на население от 10 хиляди души. Починалите са 3, а излекуваните – 13 човека.

- реклама -